Kto liczy ptaki?

Zataczająca przysłowiowe kółka kukułka to, kojarząca się chyba wszystkim z nas, oznaka wiosny. Kukułka zwyczajna to wędrowny ptak średnich rozmiarów, który dumnie przedstawia rodzinę kukułkowatych. Zasięg zamieszkiwania kukułki zwyczajnej jest dosyć szeroki. Upodobała ona sobie strefę umiarkowaną, a także pokrytą lasami część Euroazji i Afryki. Występuje również na terenach Azji i w Europie, w której skrupulatnie pomija tylko i wyłącznie Islandię.

Nie da się jednoznacznie powiedzieć, jaka jest intensywność występowania tego gatunku na obszarze naszego kraju, ponieważ w niektórych rejonach jest on bardziej, a w innych mniej, liczebny. W większości przypadków spotkać go można na niżowym terenie Polski. Zamieszkuje on także rozmaite krajobrazy- zaczynając od lasów i zadrzewień, przechodząc przez tereny rolnicze, kończąc na okolicy trzcinowisk rosnących przy wodnych zbiornikach.

Liczebność ptaków

Sylwetka kukułki zwyczajnej jest dość smukła. Jej ogon jest długi oraz klinowaty. Ubarwienie samca i samicy łatwo pozwala na rozróżnienie płci osobników. Samiec ma jasnoszary wierzch ciała, głowę, szyję oraz pierś, zaś ogon jest wyraźnie ciemniejszy, z białymi plamami oraz charakterystyczną pręgą końcową. Spód ciała pokrywa natomiast poprzeczne prążkowanie w kolorze biało-szarym. Samice posiadają natomiast typowy rdzawy nalot na szyi. Czasem można spotkać także samicę, które posiadają na całej powierzchni ciała ciemne, poprzeczne prążki. Czytaj dalej Kto liczy ptaki?

Jak duże są ptaki?

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości ptakiem, który jest dziś chyba najpopularniejszym gatunkiem występującym na terenie Polski. Jest on mylony w wielu przypadkach w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, wydatniejszy pierś oraz mniejsza głowa to te podstawowe cechy, które umożliwiają rozróżnianie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który stanowi reprezentanta szerokiej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi występujących obecnie na terenie naszego kraju, to właśnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Mimo, iż naturalnym środowiskiem zamieszkiwania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, w obecnej chwili coraz częściej zobaczyć można go również w krajobrazie rolniczym bądź też najzwyczajniej w świecie w mieście.

Wielkość ptaków

Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi elementami na szyi. Szyję gołębia grzywacza przedzielają dodatkowo dwie typowe białe plamy, od których to osobnik ten zdobył taką, a nie inną nazwę. Białe są także brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które przykryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica nie jest symetryczna. Czytaj dalej Jak duże są ptaki?

Jak ptaki robią gniazda

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo spory zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się najczęściej na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej oraz Północnej Afryki. Bociany białe przywykły do mokrych terenów nizinnych, które porośnięte są niezbyt wysoką roślinnością, natomiast niezwykle często mieszczą się blisko obszarów zamieszkiwanych przez ludzi.

Swoje gniazda bociany białe budują w większości przypadków na wysokich drzewach albo też różnych słupach oraz kominach. Tworzą kolistego kształtu gniazda, których szerokość mierzy zwykle około 1,5 metra. Ulubionym przysmakiem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, małych rozmiarów gady, ryby, lub też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają nierzadko nawet do 100 centymetrów długości. Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zaskakująca- może osiągać nawet 200 centymetrów.

Gniazda

Bocian biały to gatunek ptaka, który odznacza się takim samym upierzeniem u obydwu płci. Głowa, tułów i brzuch bociana białego są białe, natomiast na skrzydłach znajdują się czarne lotki. Kontrast stanowią czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest bardzo prosty w rozpoznaniu. Lęg bociana białego zdarza się raz do roku. Czytaj dalej Jak ptaki robią gniazda