Jak duże są ptaki?

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości ptakiem, który jest dziś chyba najpopularniejszym gatunkiem występującym na terenie Polski. Jest on mylony w wielu przypadkach w gołębiem miejskim, jednak większy ogon, wydatniejszy pierś oraz mniejsza głowa to te podstawowe cechy, które umożliwiają rozróżnianie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który stanowi reprezentanta szerokiej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi występujących obecnie na terenie naszego kraju, to właśnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Mimo, iż naturalnym środowiskiem zamieszkiwania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, w obecnej chwili coraz częściej zobaczyć można go również w krajobrazie rolniczym bądź też najzwyczajniej w świecie w mieście.

Wielkość ptaków

Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi elementami na szyi. Szyję gołębia grzywacza przedzielają dodatkowo dwie typowe białe plamy, od których to osobnik ten zdobył taką, a nie inną nazwę. Białe są także brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które przykryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica nie jest symetryczna.

Nie można nie powiedzieć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec jest mocno czarny.  U gołębia grzywacza mamy do czynienia z tak zwanym dymorfizmem płciowym, ponieważ samca i samicę różni odmienny wygląd zewnętrzny. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie i słabszą poświatę , która pokrywa szyję i pierś. Dodatkowo warto powiedzieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie mają  na szyi , typowych dla dorosłych, białych plam, a także metalicznie zielonej poświaty na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *