Jak ptaki robią gniazda

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo spory zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się najczęściej na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej oraz Północnej Afryki. Bociany białe przywykły do mokrych terenów nizinnych, które porośnięte są niezbyt wysoką roślinnością, natomiast niezwykle często mieszczą się blisko obszarów zamieszkiwanych przez ludzi.

Swoje gniazda bociany białe budują w większości przypadków na wysokich drzewach albo też różnych słupach oraz kominach. Tworzą kolistego kształtu gniazda, których szerokość mierzy zwykle około 1,5 metra. Ulubionym przysmakiem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, małych rozmiarów gady, ryby, lub też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają nierzadko nawet do 100 centymetrów długości. Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zaskakująca- może osiągać nawet 200 centymetrów.

Gniazda

Bocian biały to gatunek ptaka, który odznacza się takim samym upierzeniem u obydwu płci. Głowa, tułów i brzuch bociana białego są białe, natomiast na skrzydłach znajdują się czarne lotki. Kontrast stanowią czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest bardzo prosty w rozpoznaniu. Lęg bociana białego zdarza się raz do roku.

Przypisywane do bociana „klekotanie” to oznaka jego okresu godowego, który kończy się w większości wypadków wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a później zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Bocian biały zdobywa samodzielność w mniej więcej 70 dniu swojego życia. Ptaki te nie przepadają za chłodnym kliamtem, dlatego w tym Czaje wyruszają w podróż w stronę sprzyjającej im pod względem temperatury Ameryki Południowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *