Kto liczy ptaki?

Zataczająca przysłowiowe kółka kukułka to, kojarząca się chyba wszystkim z nas, oznaka wiosny. Kukułka zwyczajna to wędrowny ptak średnich rozmiarów, który dumnie przedstawia rodzinę kukułkowatych. Zasięg zamieszkiwania kukułki zwyczajnej jest dosyć szeroki. Upodobała ona sobie strefę umiarkowaną, a także pokrytą lasami część Euroazji i Afryki. Występuje również na terenach Azji i w Europie, w której skrupulatnie pomija tylko i wyłącznie Islandię.

Nie da się jednoznacznie powiedzieć, jaka jest intensywność występowania tego gatunku na obszarze naszego kraju, ponieważ w niektórych rejonach jest on bardziej, a w innych mniej, liczebny. W większości przypadków spotkać go można na niżowym terenie Polski. Zamieszkuje on także rozmaite krajobrazy- zaczynając od lasów i zadrzewień, przechodząc przez tereny rolnicze, kończąc na okolicy trzcinowisk rosnących przy wodnych zbiornikach.

Liczebność ptaków

Sylwetka kukułki zwyczajnej jest dość smukła. Jej ogon jest długi oraz klinowaty. Ubarwienie samca i samicy łatwo pozwala na rozróżnienie płci osobników. Samiec ma jasnoszary wierzch ciała, głowę, szyję oraz pierś, zaś ogon jest wyraźnie ciemniejszy, z białymi plamami oraz charakterystyczną pręgą końcową. Spód ciała pokrywa natomiast poprzeczne prążkowanie w kolorze biało-szarym. Samice posiadają natomiast typowy rdzawy nalot na szyi. Czasem można spotkać także samicę, które posiadają na całej powierzchni ciała ciemne, poprzeczne prążki. Czytaj dalej Kto liczy ptaki?